Livar, het Limburgs Kloostervarken

Sinds het ontstaan van het Livarvarken in 1999, heeft het varken altijd in het teken gestaan van een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit. Dit in combinatie met een kleinschalige- en liefdevolle vorm van dierhouderij, onder toeziend oog van de monniken op Abdij Lilbosch, die rekening houdt met het natuurlijke gedrag en leefomgeving van het varken. Deze manier van varkenshouden uit zich in de hoogste mate van dierenwelzijn en het drie sterren beter leven keurmerk van de dierenbescherming. 
De combinatie van granen, kruising van bijzondere rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een uniek product. Het vlees is rijper en doorregen met vet, dé smaakdrager van vlees. Daarbij heeft het vlees heeft bij bereiding nauwelijks gewichtsverlies. Livarvlees is ambachtelijk, eerlijk en lekker! 





Livar Geselecteerd Specialist met Krul 

Wij behoren tot een klein en streng geselecteerd gezelschap van vakmensen dat Livar Geselecteerd Specialist' is. En daar zijn we trots op! Livarvlees is niet overal verkrijgbaar. Om een breed assortiment van het bijzondere varkensvlees te mogen aanbieden dienen specialisten een uitgebreid programma te volgen waarna wij voldoende kennis hebben van het Livar varken, haar leefwijze en haar rijke historie. Bovendien moet de specialist alles weten van het op ambachtelijke wijze verwerken van het vlees tot kwalitatieve en mooie producten. 

In 2021 hebben wij na een strenge certificering het predicaat ‘Met Krul’ mogen ontvangen. Livar Geselecteerd Specialisten die 100% Livar varkensvlees in het assortiment aanbieden hebben de mogelijkheid om zich te laten certificeren tot ‘Livar geselecteerd specialist Met Krul’. Dit unieke predicaat ontvangen de vakmensen wanneer ze door de strenge certificering door Kiwa VERIN, een onafhankelijke certificerende instantie, heen zijn gekomen. Het predicaat ‘Met Krul’ waarborgt de kwaliteit en herkomst van het varkensvlees dat de specialist aanbiedt. Dit resulteert in nóg meer zekerheid voor de consument én onderscheidend vermogen voor ons als specialist. 

Vraag naar ons Livar assortiment en proef het verschil. Bezoek ook www.livar.nl voor meer informatie.



​Bereidingswijze varkensvlees


Saucijs

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten. Wist u dat... ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 270 kcal.
Eiwit: 16.3 gram
Vet: 22.8 gram
IJzer: 1.5 milligram

Braden ± 12-15 min.


Doorregen varkensrollade

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 329 kcal.
Eiwit: 16.7 gram
Vet: 29.1 gram
IJzer: 0.6 milligram

Braden ± 80-90 min.

  

Haaskarbonade

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 151 kcal.
Eiwit: 22.6 gram
Vet: 6.7 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.

  

Halskarbonade

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 197 kcal.
Eiwit: 19.4 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram

Smoren ± 40-45 min.


Hamlap

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 121 kcal.
Eiwit: 22.1 gram
Vet: 3.6 gram
IJzer: 0.8 milligram

Bakken ± 8-10 min.


Hamschijf

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 198 kcal.
Eiwit: 19.8 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram

Koken ± 120-150 min.


Nasi/bamivlees

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 129 kcal.
Eiwit: 21.5 gram
Vet: 4.8 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 8-10 min.


Ribkarbonade

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.

  

Schouderkarbonade

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. Wist u dat... vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 197 kcal.
Eiwit: 19.4 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram

Bakken ± 12-15 min.

Varkensfiletrollade

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten.  

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Braden ± 45-50 min.


Varkensfricandeau

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier. Wist u dat... varkensfricandeau net zo mager is als rosbief? ...groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram

Braden ± 45-50 min.


Varkenshaas

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten.  

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 10-15 min.


Varkenslap

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper. Wist u dat... vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 146 kcal.
Eiwit: 20.8 gram
Vet: 7 gram
IJzer: 0.3 milligram

Smoren ± 35-45 min.


Varkensoester

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 115 kcal.
Eiwit: 23.5 gram
Vet: 2.4 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.

   

Varkensschnitzel

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.9 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.


Speklap

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. Wist u dat... speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 329 kcal.
Eiwit: 16.7 gram
Vet: 29.1 gram
IJzer: 0.6 milligram

Bakken ± 6-10 min.


Varkensfilet

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Braden ± 40-45 min.


Varkensfiletlap

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 4-6 min.

Bron: www.vlees.nl 

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.